Share

PLAN DE PLANCHER EXISTANT

STRATEGY

FLOOR PLAN -1

GROUND FLOOR PLAN

FLOOR PLAN 1

section

Melides

The house is located on a plain just a few kilometers from the Portuguese Atlantic coast.
This area has the particularity of having a scattered settlement with houses built on plots of varying sizes which in its genesis were predominantly of rural character.
On this plot there was an existing set of buildings made in poor brick masonry construction.
These constructions comprised of a dwelling, outbuildings and sheds for agricultural activities.
The different urban and local planning policies dictated that the existing construction could only be demolished and rebuilt as long as the new construction maintains the same footprint and area of the existing construction.
The new dwelling is built on the existing building footprint rearranging all of its functional areas.
Composed of two adjacent volumes the new home seeks a total relationship with the landscape from its social areas.
A long and low volume sets up a large open area comprising of kitchen, dining and living area.
The taller and cubic volume contains the access stairs to the bedrooms, bathrooms and a support area to the basement.
All of the basement area is naturally illuminated and ventilated by three patios situated north, south and east which also illuminate and ventilate the social area and bathrooms at ground floor level.

LOCATION MELIDES, GRÂNDOLA, PORTUGAL

PROJECT 2018

CLIENT PRIVATE

GROSS FLOOR AREA 312 M2

ARCHITECTURE JOSÉ ADRIÃO –  PRINCIPAL
ANA GRÁCIO –  PROJECT MANAGER
Leonardo Marchesi, MARGARIDA PEREIRA

STRUCTURAL ENGINEER 360 ENGINEERING

SERVICES ENGINEER PENSAMENTO SUSTENTÁVEL

ARCHITECTURAL SURVEY PEDRO JOSÉ

PHOTOGRAPHY Existing PEDRO JOSÉ and josé adrião arquitetos

IMAGE 3D Filipe Vieira Borralho