View The Corner of Rua dos Fanqueiros /Rua da Conceição

View Rua dos Fanqueiros

Location Plan Baixa – Protection Zone


Existing Work

Fourth Floor Original Door – Covered in previous intervention

Fifth Floor Living Room

Fifth Floor Living Room SkyLight

Fifth Floor Living Room

Fifth Floor Living Room

Fifth Floor Staircase and Skylight

Fourth Floor Staircase and skylight

Third Floor Atrium

Third Floor Living Room

Third Floor Kitchen

Third Floor Kitchen

Third Floor Living Room and Bathroom

First Floor Living Room

First Floor Living Room

First Floor Bedroom

Ground Floor Main Entrance

View Baixa House and the city

Fanqueiros 81


FAD 2012 Award. FAD Award winner in 2012, Architecure and Interior Design Iberian Award , awarded at interior design category, Opinion Award.

Vasco Vilalva 2012 Award.  Calouste Gulbenkian Foundation award for Portuguese heritage refurbishment

The intervention aimed for the adaptation and refurbishment of a “Pombalino” building, turning it into a short term rental unit. Located in the heart of the historical area of Baixa, in Lisbon, the building sits at the corner of Rua dos Fanqueiros and Rua da Conceição. Since its construction in the late 18th century, there has been a great deal of changes and modifications that deeply modified the original character of its fractions. As project strategy and as a way of reducing costs, the decision was made to accept its existing heterogeneous character. The intervention was defined as a new addition in continuity with its history, incorporating the changes of different times and setting aside a possible restoration process. The main actions determined by the project were: the typological change from two apartments per floor to three, the introduction of an elevator, the substitution of all infrastructures and the conservation of a substantial part of construction elements, such as floor boards, the wooden ceilings in overlapping boards, internal and external tiles, window frames and doors. The trim needed and the “patches” were considered as such.

Location Rua dos Fanqueiros, 73-85, Lisboa, Portugal
Project 2007
Construction 2010 – 2011
Client Private
Gross Floor Area 1 391,70 m2
Architecture José Adrião – Principal
Stage 1 Tiago Mota – Project Manager
Luís Valente, Rui Didier
Stage 2 Carla Gonçalves – Project Manager
João Albuquerque Matos, Margarida Lameiro, Ricardo Aboim Inglez, Rute Ribeiro, Sara Jardim
Structural Engineer Ara – Alves Rodrigues e Associados
Fernando Rodrigues, Maria Manuel Sá Pereira
Services Engineer Acribia
José Andrade, Paulo Rodrigues, Mauro Carvalho
Quantity Surveyor Nunes – Medem
Paulo Nunes
General ContractorPaviana Construções, Lda
Site Supervision Grese – Estudos, Projectos e Gestão de Obras
Ramalho Ortigão
Interseta – Arquitectura, Design e Gestão de Obra
Nelson Rangel
Photography FG + SG – Fotografia de Arquitectura
Awards Vasco Vilalva 2012 – FAD Interiorismo 2012

Go to map