Share

Casa da Severa

Big Mat <br/> Prémio Internazionale ArchitetturaConstruirFADReabilitação UrbanaPrémio Valmor

Prémio Valmor 2013, Honourable Mention
Habitar Portugal
, Selected
BIGMAT 2015 Award Portugal.
Prémio Nacional de Reabilitação 2015 – 2015 National Refurbishment Award  “Best Intervention in Lisbon” e “Best Intervention with Social Impact”. Application by Câmara Municipal de Lisboa.
Prémios Construir 2014 – 2014 Construir Awards.”Construir 2014 Refurbishment Retail and Services” category and “Construir 2014 Best Public Project” category .
Prémios FAD 2014. FAD Award winner in 2014, Architecure and Interior Design Iberian Award , selected project, awarded at architecture category, Jurie Award.

The proposal has as its goal the transformation of a housing unit located at Largo da Severa, Mouraria distric, Lisbon, into a cultural equipment called Casa da Severa. The building, originally composed of three storey and an attic and a total of six independent apartments, presented several structural problems as well as scarce living conditions, such as precarious sanitation facilities and very small and narrow spaces. In order to adapt it to its new programme, we’ve opted to demolish its whole interior, preserving the façade and its strong presence in the urban fabric of the area. Casa da Severa features a café/restaurant that can be accessed directly from the square by a staircase, which acts as a continuation of the public space. Its main room takes part of the maximum height available taking advantage of having hollowed its interior, having at its highest point 6,50 m. One of the walls of its interior is prepared for video projection. The ground-floor is where technical areas are located, kitchen, lavatory and storage. An elevator allows for disabled people to access all the spaces. The external staircase acts as an extension of the inner space. Due to its reduced dimension, only 24 m2, we’ve opted to to allow for its extension towards the outside. On warm days, fado can be sung on the upper outdoor landing, transforming it into a stage that  opens towards the square and into the city.

Location Largo da Severa, 2/2B, Lisboa, Portugal
Project 2009
Construction 2011-2012
Client Câmara Municipal de Lisboa
Gross Floor Area 104 m2
Architecture José Adrião – Principal
Stage1 Margarida Lameiro – Project Manager
Ricardo Aboim Inglez
Stage 2 Carla Gonçalves – Project Manager
João Albuquerque Matos, Ricardo Aboim Inglez, Tiago Pereira
Structural Engineer MB – Engenharia
Services Engineer MB – Engenharia
General Contractor AGP, Arada Gestão de Participações, Lda
Site Supervision Câmara Municipal de Lisboa
Photography Hugo Santos Silva
Links mariadamouraria.eng

38.716183,-9.134473
Go to map