Share

Casa Prazeres

Located on a narrow street of Alcântara district, the existing building didn’t possess any particular quality. Apart from a rigorous and well balanced façade – which brings character to the surrounding urban fabric- all of its interior was in imminent collapse. The maximum volume allowed by local legislation was built within a plot of 7 meters wide by 22 meters long.

Space was desired. In order to achieve maximum height, the main façade was maintained, Should it had been demolished, the new build¬ing had to be smaller which would have affected the available in every interior floor. A storage basement was built and the building depth was extended to maximum allowed. – 15 meters plus 7 meters for the patio.
On the roof, instead of a pitched roof, a terrace was built. This way the sky was gained at the top as well as views towards the surrounding. Inside, space is longitudinally divided into two separate areas. The first area houses technical facilities, ducts, circulation, kitchen and toilets. The second area is just free space.

The building – with two interconnected houses – opens to the outside towards the patios and terrace. On the upper house a large skylight brings daylight into the soc ial areas and bedrooms. Finishes are crude in order to stress the desired informal character of the house. Storage on the social area have no doors. On the terrace, there’s a water tank and a bathing area. In the summer, people walk around barefooted, almost naked.

LOCATION RUA GILBERTO ROLA, LISBOA, PORTUGAL
PROJECT 2009
CONSTRUCTION  2013
GROSS FLOOR AREA 351.0 M2
ARCHITECTURE JOSÉ ADRIÃO – PRINCIPAL
STAGE 1 TIAGO MOTA – CHEFE DE PROJETO
CARLA GONÇALVES, LUÍS VALENTE, RUI DIDIER, TATIANA MOURISCA
STAGE 2 RICARDO ABOIM INGLEZ – CHEFE DE PROJECTO
MARGARIDA LAMEIRO, RUTE RIBEIRO, TIAGO MOTA

STRUCTURAL ENGINEER ARA – ALVES RODRIGUES E ASSOCIADOS
SERVICES ENGINEER ACRIBIA

38.7052732,-9.1725466
Go to map